Annelieke

Overgoor

Wij willen burgers laten proeven van het boerenleven met al het moois wat onze boerderij te bieden heeft. Dit doen we door graag in gesprek te gaan met de burger en aan te bieden wat we hebben.

Het overbrengen van ons verhaal over de boerderij is waar onze ogen van glinsteren.

Annelieke en haar man Gerbrand runnen samen een melkveebedrijf “Oogst Van Eigen Erf’. Op een prachtig perceel, mooi gelegen tussen de weilanden in Stoutenburg. Via een lange oprit gekenmerkt door een oude perenlaan kom je aan op het erf. Die oude perenbomen, zijn echt een stukje familiegeschiedenis. De bomen zijn ooit geplant door Annelieke’s opa en oom en later door hen aangevuld, altijd met respect voor de oorspronkelijke stijl. Naast de oprit hebben ze ook een groenten- en fruittuin aangelegd. Uit deze tuin halen ze elk jaar een overvloed aan vers fruit wat ze graag zo lokaal mogelijk willen verkopen in de vorm van jam en chutneys. 

Oogst van Eigen Erf

Op ons boerenbedrijf zijn we volop bezig met diversificatie. Hoewel we aan de buitenkant lijken op een traditioneel melkveebedrijf, maken we serieus werk van de verbreding. Als je in ons winkeltje op het erg komt zie je wat we maken en verkopen. Zo maak ik al twintig jaar eigen chutneys en jams bijvoorbeeld. In onze winkel vind je verschillende zuivelproducten zoals kaas, rauwe melk uit de tap maar ook een ijstap en bieden we vlees aan.

Niet te vergeten, we hebben ook 23 Texelaar schapen, die staan bekend om hun goede wol en vlees. En dan hebben we nog een koppel Bonte Bentheimer varkens, een oud Hollands ras dat bekend staat om zijn smaakvol vlees.

Het overbrengen van het verhaal van de boerderij is waar onze ogen van glinsteren

De BoerenBanner 

De BoerenBanner toont trots wie de boer is, welke activiteiten plaatsvinden, en het beheerde land. Het benadrukt de boer als beheerder van het landschap en drager van de gebiedsidentiteit. 

 

42 hectare in gebruik

Waarvan 33 ha grasland, 4 ha natuurgrasland en 1 .5 ha agroforestry

60 melkkoeien en 30 stuks jongvee

We hebben voornamelijk holstein melkkoeien, maar zijn nu bezig met het integreren van Blaarkoppen, stevigere rassen die beter passen bij de transitie. Ook hebben we wat vleesvee, kippen, schapen en biggen.

70 notenbomen en 50 hoogstam fruit

Naast onze oude perenlaan hebben we 70 notenbomen en 50 hoogstam fruitbomen geplant.

Eigen boerderij winkel met melktap

We zijn al enkele jaren bezig met ons eigen boerderijwinkeltje, waar we de ‘Oogst van Eigen erf’ verkopen. 

Ons Boerenplan

Annelieke en Gebrand Overgoor van Boerderij Oogst van Eigen Erf hebben een duidelijke missie: de beleving op hun boerderij vergroten. Annelieke straalt wanneer zij over de boerderij vertelt, en dit enthousiasme willen zij delen door open gesprekken en meer te informeren over het boerenleven. Dit doen ze al met de groeiende stroom burgers die de boerderij bezoeken voor de melktap, ijsverkoop en het boerderijwinkeltje. Nu willen ze deze beleving uitbreiden met een ontvangstruimte, een koelcel, een verkoopautomaat en een coöperatie voor kaasmakerij.

De eerste stap in dit Boerenplan is het creëren van een ontvangstruimte. Deze ruimte, die aan de voorkant van de boerderij komt, is bedoeld om groepen te ontvangen, variërend van kleine schoolklassen tot gezinnen. Hier kunnen bezoekers actief meedoen en leren over het boerenleven, terwijl ze de producten van de boerderij zien en proeven. In de toekomst kunnen mensen hier ook rustig zitten en zelf lezen over de boerderij. De activiteit ‘meedoen bij de boer’ biedt gezinnen een leuke en leerzame ervaring. Met een investering van 10.000 euro willen ze deze ruimte opknappen en aanbieden.

Daarnaast komen er verkoopautomaat om hun productaanbod te verbreden. Deze automaat zal naast de melk en ijs, andere producten van aanbieden, zoals chutney, hun eigen kaas, eieren en we weet wat nog meer. De samenwerking met de Groenteplaats zorgt ervoor dat burgers wekelijks verse groenten kunnen ophalen bij Boerderij Oogst van Eigen Erf. Deze hub biedt niet alleen een divers aanbod van groenten, maar stelt klanten ook in staat hun aankopen aan te vullen met producten van eigen erf. Om dit te realiseren, is een koelcel nodig die helpt bij het langer en beter bewaren van producten. Voor de aanschaf van de koelcel en de verkoopautomaat is een investering van 15.000 euro nodig.

Tot slot willen Annelieke en Gebrand hun succesvolle start van de rauwmelkse kaas in samenwerking met een mobiele kaasmakerij integreren. Door de hoge kwaliteit van de melk zijn ze erin geslaagd een product te creëren dat goed ontvangen wordt. Nu willen ze deze activiteit onderbrengen in een coöperatie, genaamd Eemvallei Mobiele Kaasmakerij, om de productie van rauwmelkse kaas op eigen erf verder te ontwikkelen. Dit vereist een investering van 10.000 euro.

Een ontvangstruimte op de boerderij

Met onze ontvangsruimte kunnen we meer burgers ontvangen om te leren over de boerderij, wat er speelt en mee te helpen. Om op deze manier in gesprek te gaan, workshop kan men proeven en leren van de Oogst van Eigen Erf.

Koelcel en verkoopautomaat

Naast melk en ijs, willen we een breder aanbod bieden, met onze chutneys, eieren kaas en groenten. We werken samen als hub met de Groenteplaats, een lokale tuinderij een paar honderd meter verder op. Met deze toevoeging kan je echt je boodschappen gaan doen. 

Eigen rauwmelkse kaas

We zijn al gestart met de mobiele kaasmakerij, om dat voor te kunnen zetten willen we een cooperatie opstarten met boeren voor de Eemvallei kaasmakerij, waar boeren eigen kaas van eigen erf hebben. 

€35.000

Minimaal: €25.000
tot maximaal: €35.000

Ben jij de volgende investeerder?
Gemiddelde investering: €1.500

4% jaarrendement in natura
Nog 49 dagen tot de campagne sluit
Looptijd van de lening: 120 maanden

 

  • 8% 8%

Help ons motto halen

Voor een ontvangsruimte, verkoopautomaat, koelcel en eigen rauwmelkse kaas.

Met deze stappen willen Annelieke en Gebrand de beleving op hun boerderij naar een hoger niveau tillen en de verbinding tussen boer en burger versterken. Dit maakt het voor klanten gemakkelijker mee te werken en om boodschappen te doen op tijden die hen uitkomen en zorgt voor een bredere beschikbaarheid van boerderijproducten. Met uw steun kunnen deze plannen werkelijkheid worden en kan Boerderij Oogst van Eigen Erf een grotere rol spelen in het verbinden van mensen met het boerenleven en het produceren van hoogwaardige, duurzame producten.

word één van ONS

Volg ons op socials, meld je aan voor de nieuwsbrief, daarmee maak je de beweging direct sterker en steun je onze missie om boeren toekomstperspectief te geven en de burger eerlijk eten.  

Adres

Bisschopsweg 7
3752 LK
Bunschoten-Spakenburg

Email

contact@onsvoedsellandschap.nl

Dit project wordt mogelijk gemaakt door het

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland